EEA Grants
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ – “Ενεργοί Αποτροπείς και Ενεργοί Παρατηρητές”

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ – “Ενεργοί Αποτροπείς και Ενεργοί Παρατηρητές”

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Εισαγωγή & Στόχος

Στα πλαίσια του Έργου “Ενεργοί Παρατηρητές, Ενεργοί Αποτροπείς: Προλαμβάνοντας την Έμφυλη Βία στη Ζωή των Νέων” που χρηματοδοτείται από το πλαίσιο EEA Grants, καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο νέο ηλικίας 15 έως 30 ετών να συμμετάσχει στο διαγωνισμό φωτογραφίας που θα επικεντρωθεί στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με την έμφυλη βία και στην καταπολέμηση της αποσιώπησης και παθητικής στάσης μαρτύρων/παρισταμένων σε περιστατικά έμφυλης βίας.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω?

Στείλτε μας μια φωτογραφία (*πληροφορίες για τις προδιαγραφές παρακάτω) που συμπυκνώνει την έννοια της έμφυλης βίας ή/και να εκφράζει με καλλιτεχνικό τρόπο κάποια από τα παρακάτω μηνύματα:

 « Σπάσε τη σιωπή – σπάσε τον κύκλο της Βίας»

«Δεν είσαι μόνη/μόνος! Δεν είναι δικό σου λάθος!»

«Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς φόβο και βία!».

«Όχι άλλες δικαιολογίες. Όχι άλλη ανοχή. Όχι άλλη βία. »

«Είμαστε όλοι πρωταγωνιστές στον τερματισμό της Έμφυλης βίας!».

 

Ως πηγή έμπνευσης για τις φωτογραφίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε

Α. κάποια από τις ιστορίες που μοιράστηκαν μαζί μας Έλληνες νέες και νέοι, ή

Β. κάποιο γεγονός από την προσωπική σας ζωή (περιστατικό έμφυλης βίας το οποίο βιώσατε είτε ως θύμα είτε ως μάρτυρας)

 

Βραβεία

Τα βραβεία για τους 3 νικητές θα είναι τα ακόλουθα:

                   – Πρώτο βραβείο: 300€ & εκτύπωση σε ημερολόγια για το 2024

                   – Δεύτερο βραβείο: 200€ & εκτύπωση σε ημερολόγια για το 2024

                   – 10 επόμενες καλύτερες φωτογραφίες: έπαινος & εκτύπωση σε ημερολόγια για το 2024

 

Οι 12 καλύτερες φωτογραφίες θα εκτυπωθούν σε ειδική έκδοση επιτραπέζιου ημερολογίου για το έτος 2024, με ειδική αναφορά στο Έργο, τα οποία και θα  διανεμηθούν σε τουλάχιστον 200 αντίτυπα. Τα έξοδα αυτά θα καλυφθούν από τον Φορέα Υλοποίησης.

Οι 30 καλύτερες φωτογραφίες θα εκτεθούν σε ειδική διήμερη εκδήλωση στην Καβάλα το Μάιο του 2023, και στη συνέχεια, σε ειδική διήμερη εκδήλωση στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2023.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα είναι ανοιχτές στην τοπική κοινωνία και με προσκεκλημένους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και διαμορφωτές της κοινωνικής γνώμης (ΜΜΕ) από την τοπική κοινωνία και γειτονικές περιφέρειες. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας στην Καβάλα θα ανακοινωθούν οι 10 φωτογραφίες που θα λάβουν επαίνους. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας στην Αθήνα θα ανακοινωθούν οι 2 καλύτερες φωτογραφίες που θα πάρουν τα 2 πρώτα βραβεία.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Προθεσμία υποβολής φωτογραφιών

15 Μαρτίου 2023

Η προθεσμία είναι η 15 Μαρτίου 2023 2023 στις 23:59. Μετά το πέρας της προθεσμίας δε θα γίνουν δεκτές άλλες φωτογραφίες.

Κριτήρια συμμετοχής

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους τους Έλληνες συμμετέχοντες, ηλικίας 15-30 ετών. Δε χρειάζεται να έχετε επαγγελματική εμπειρία ή ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις στη φωτογραφία για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ισότιμες ευκαιρίες συμμετοχής!

Προδιαγραφές για τις φωτογραφίες

– JPEG format, υψηλή ανάλυση (4961 x 3508 pixels)

Όνομα αρχείου: ένας σύντομος περιεκτικός τίτλος της επιλογής σας, σχετικός με το θέμα, συνοδευόμενος από το επίθετο σας

Λεζάντα: Μια σύντομη αλλά περιεκτική λεζάντα θα πρέπει να συνοδεύει τη φωτογραφία σας, εξηγώντας πώς αυτή η φωτογραφία απεικονίζει το νόημα της έμφυλης βίας. Οι πρόσθετες πληροφορίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομά σας, την πόλη διαμονής και κυρίως την ημερομηνία γέννησής σας, συνοδευόμενα από αντίγραφο της ταυτότητάς σας ως απόδειξη ηλικίας (ως στοιχεία πληροφοριών σχετικά με τον καλλιτέχνη).

Ημερομηνία λήψης: Η ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας πρέπει να εμφανίζεται καθαρά. (Δεν θα γίνονται δεκτές φωτογραφίες με προγενέστερη ημερομηνία, δηλαδή που να έχουν ληφθεί πριν από τις 05/01/2023)

Διάταξη φωτογραφίας: κατακόρυφη (portrait) ή οριζόντια (landscape)

Ταυτότητα: Μαζί με τη φωτογραφία θα πρέπει να επισυναφθεί η ταυτότητα του καλλιτέχνη (και από τις 2 πλευρές) είτε σε φωτογραφία είτε σκαναρισμένη

Δεν επιτρέπονται στις φωτογραφίες:

Α. Προσθήκη διακριτικών στοιχείων (πχ ονομάτων στην εικόνα), πλαισίων (frames), υδατογραφημάτων, και άλλων στοιχείων που καταδεικνύουν πνευματικά δικαιώματα (* ο όρος αυτός τίθεται για να μπορέσουν να εκτυπωθούν οι φωτογραφίες σε «καθαρή μορφή». Για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της φυτογραφίας σας σε ηλεκτρονική μορφή, πριν την δημοσίευσή της στο site της ΕΚΟ για την διαδικτυακή ψηφοφορία θα προστεθεί διακριτικό υδατογράφημα με το όνομά σας)

Β. Η υποβολή μη-αυθεντικών φωτογραφιών (ήτοι φωτογραφίες άλλων με ή χωρίς επεξεργασία, εικόνες διαθέσιμες στο διαδίκτυο κλπ). Κάθε φωτογραφία θα ελεγχθεί ξεχωριστά για τη γνησιότητά της.

Πώς γίνεται η υποβολή?

Οι φωτογραφίες θα πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση creative.ekogreece@gmail.com , και να έχουν τίτλο της ακόλουθης μορφής:

«EEA-888 – Διαγωνισμός Φωτογραφίας – ΤΙΤΛΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ»

Στο email που θα αποστείλει ο κάθε συμμετέχοντας/ συμμετέχουσα θα πρέπει να επισυνάψει μία φωτογραφία της επιλογής του/της και να αναφέρει τα ακόλουθα στοιχεία στο «σώμα» του email:

Όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, πόλη διαμονής και μία σύντομη περιγραφή της φωτογραφίας (παρακαλούμε δείτε παραπάνω, στην ενότητα: προδιαγραφές για τις φωτογραφίες) (υποχρεωτικά στοιχεία).

Διαδικασία ψηφοφορίας

Η κατάταξη των υποβολών στο διαγωνισμό και η ανάδειξη των κορυφαίων θέσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας ανοιχτής στο κοινό.

Όροι& Προϋποθέσεις

Πνευματικά δικαιώματα και δικαιώματα χρήσης

Με τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, κάθε συμμετέχων/ συμμετέχουσα επιβεβαιώνει ότι η φωτογραφία που καταχωρήθηκε με το όνομά του/της είναι το πρωτότυπο έργο του/της, ότι είναι ο/η μοναδικός/ή κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων και ότι δεν υπάρχουν αξιώσεις τρίτων.

Ο/ Η συμμετέχων/ συμμετέχουσα είναι προσωπικά υπεύθυνος/η εάν έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα τρίτων μερών. Οι συνέπειες εδώ θα αφορούν μόνο το/ τη συμμετέχοντα/ συμμετέχουσα, η διοργάνωση του διαγωνισμού δεν ευθύνεται.

Ο Οργανισμός έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες σε εκθέσεις, σε φυλλάδια, ενημερωτικά δελτία, σε ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όταν το κάνει αυτό θα αναφέρει πάντα το όνομα του/της συμμετέχοντος/ συμμετεχούσης. Ο/ Η συμμετέχων/ συμμετέχουσα διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας του/της ανά πάσα στιγμή και μπορεί να το εκμεταλλευτεί ελεύθερα. Ωστόσο, δεν θα ζητήσει αποζημίωση από τον Οργανισμό για τη χρήση της φωτογραφίας.

Άλλοι Περιορισμοί

– Μην υποβάλετε περισσότερες από μία φωτογραφίες.

– Μην τοποθετείτε υδατογράφημα ή/και κανένα άλλο διακριτικό σημάδι (π.χ. όνομα, πνευματικά δικαιώματα) στη φωτογραφία.

– Κανόνες και περιορισμοί της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να προκύψουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

Την 31η Μαρτίου 2023 θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΕΚΟ, καθώς και στη σελίδα της στο Facebook οι 30 καλύτερες φωτογραφίες που θα φιλοξενηθούν στις εκθέσεις φωτογραφίες στην Καβάλα και στην Αθήνα αντίστοιχα.

Στην πρώτη έκθεση στην Καβάλα, το Μάιο του 2023, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις φωτογραφίες που αναγνωρίζονται με επαίνους (θέσεις 3 έως 12).

Στην δεύτερη έκθεση στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2023, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις 2 καλύτερες φωτογραφίες και θα δοθούν τα αντίστοιχα έπαθλα.

 

Τελευταία σχόλια

Συμμετοχές που δεν συμμορφώνονται με όλους ή μέρος των κανόνων θα αποκλείονται από το διαγωνισμό.

Με την υποβολή φωτογραφιών στην ΕΚΟ, δηλώνετε ότι συμφωνείτε με τους παραπάνω κανόνες του διαγωνισμού.

Μπείτε λοιπόν στο διαγωνισμό και στείλτε την καλύτερη φωτογραφία σας!

Επικοινωνία

Εάν έχετε ερωτήσεις ή σχόλια ή εάν χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να μας στείλετε email στο creative.ekogreece@gmail.com  με τίτλο ««EEA-888 – Διαγωνισμός Φωτογραφίας –Ερώτημα»

Επίσης μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook για να λαμβάνετε εγκαίρως τα τελευταία νέα σχετικά με το διαγωνισμό!

Το έργο «Ενεργοί Παρατηρητές και Ενεργοί Αποτροπείς: Προλαμβάνοντας της Έμφυλη Βία στη ζωή των Νέων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον Όμιλο για την Επιχειρηματικότητα και την Κοινωνική Οικονομία (ΕΚΟ) και εταίρους το Σύλλογο ΠΝΟΗ για το παιδί και την οικογένεια με έδρα την Καβάλα, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με έδρα την Αθήνα, και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Terram Pacis με έδρα το Όσλο, Νορβηγία.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr